Mintos asi skončí spoluprácu s Aforti Finance

Tí, čo investujete aj na iných platformách, zrejme ste už skôr zachytili, že poskytovateľ pôžičiek Aforti Finance prestáva poskytovať nové pôžičky a zrejme smeruje ku koncu.

Na blogu na Mintose sú zatiaľ len hmlisté správy, iné platformy informovali trošku promptnejšie, čo teda vynára otázky, nakoľko je Mintos otvorený, respektíve, koľko iných informácií je držaných po tajme.

Niekoľko investorov vyjadrilo pohoršenie ohľadom rýchlosti podávania takýchto nepríjemných informácií, čo bol asi dôvod, že Mintos včera rozoslal email s informáciou, že aktualizovali údaje o 54-roch poskytovateľoch pôžičiek (loan originators) a že zvyšný majú poskytnúť aktualizované údaje neskôr.

Najviac rozhorčení sú investori, čo si všimli už skôr, že pôžičky od Aforti sa prestali objavovať v ponuke, ale stále kolovali vrámci sekundárneho trhu.

Pred tým, než som začal písať tento blog, tak som moc nesledoval správy ohľadom P2P platforiem. Mintos má vyše 160 tisíc investorov, tak si myslím, že väčšina ani netuší, prečo dostali včerajší email.

Uvidíme, či sa ešte niečo zmení vrámci komunikácie z Mintosu. Risk pri investíciách je vždy prítomný, takže táto situácia len potvrdzuje pravidlo, že investície treba rozložiť do rôznych zdrojov. Mintos poskytuje pôžičky v mnohých krajinách, aj mimo Európy, spolupracuje s vyše 60timi poskytovateľmi, takže priestor na rozloženie rizika je tu stále dostatočný.

Aktualizácia 14. augusta 2019:

Mintos cez blog uistil investorov, že Aforti vyplatí bežiace pôžičky, avšak nové, či predaje Aforti investícií na sekundárnom trhu su pozastavené.
Vraj chyba bola v spôsobe spracovania údajov v IT oddelení Mintosu a dodávani údajov z IT oddelenia Aforti. Že podľa Mintosu sa spúšťala Buyback garancia inak, než Aforti planoval a teda splátky od Aforti boli iné než Mintos očakával.
Keď sa suma splátok vyrovná, je šanca, že Mintos znovu povolí pôžičky od Aforti.
Uvidíme, ako sa obe strany dohodnú.

Ak ešte neinvestujete na Mintose, tak dávam do pozornosti bonus pre nových používateľov. Ak sa zaregistrujete cez tento odkaz (treba zadať referenčný kód 355ZXM ) a zainvestujete do dvoch týždňov od registrácie aspoň 500 Eur, dostanete vy (aj ja) 2% z investície naspäť (tzv. cashback). Nič vás to nestojí, len sa stačí registrovať po kliknutí na tento link.