Recenzia: Fumbi Network

PREHLÁSENIE: linky označené lietadlom ✈ sú affiliate odkazy presmerované na weby mimo peniazepracuju.sk. Pri využití produktov cez takéto linky mám ja aj vy možnosť dostať zľavu z produktu alebo finačnú odmenu, pričom vás to nič nestojí.

Ak sledujete moje mesačné prehľady portfólia, určite ste si všimli, že skúšam ďalšiu investičnú platformu, Fumbi Network.

S Fumbi som začal koncom marca, keď boli prepady všetkých trhov (nielen akcie, aj kryptomeny boli dole).

Ak chcete Fumbi vyskúšať, registráciou cez tento referral link ✈ dostanete zľavu 10% z ich licenčného poplatku.

Poznámka: s akciami/ETF som taktiež začal v marci cez Finax (recenzia). Prepad kurzu Bictoinu a ETF som zaznamenal cez Pynk ✈ (recenzia), ktorý používam v podstate denne.

Registrácia

Na začiatok opíšem proces registrácie, keďže je veľmi jednoduchý.
Stačí zadať email a heslo na ich stránke, potom príde email, kde stačí kliknúť na odkaz, ktorým sa účet aktivuje.

Registrácia

Pri prvom vklade treba vyplniť skutočné meno a trvalú adresu.

Dá sa ešte spraviť dvojfaktorová autorizácia zadaním telefónneho čísla.

Potom stačí len zaslať peniaze podľa pokynov cez menu Vklad.

Ešte som neoveril výber, ale po kliknutí na Výber sa ukáže prepočet aj s poplatkami.

Pri vklade nad 1000 EUR, alebo ak porfólio dosiahne hodnotu 1000 EUR, bude potrebné spraviť dôkladnejšiu verifikáciu účtu. Tipujem, že bude treba dodať občiansky, pas, alebo podobné dokumenty.

Takže toľko k registrácii.

Ak chcete Fumbi vyskúšať, registráciou cez tento referral link ✈ dostanete zľavu 10% z ich licenčného poplatku.

Používanie

Používateľské rozhranie neponúka veľa funkcií.

Je tu Vklad, Výber, Odporučiť, Moje konto a Odhlásiť.

Fumbi, používateľské menu

Vklad

Pri vklade je momentálne na výber bankový prevod alebo Paypal.
Za ten čas, čo Fumbi skúšam, už stihli vymeniť niekoľko bánk.
V marci som posielal vklad na ich účet v Slovenskej Sporiteľni; v máji peniaze išli na Bilderlings Pay Limited, fintech spoločnosť v UK, poskytujúca bankové služby, spracovanie elektronických peňazí (e-money), sú pod dohľadom finančného úradu Financial Conduct Authority (FCA). Že tam boli vysoké poplatky, tak v júni bol vklad spracovaný cez FIO banku. Podľa ich vyhlásenia na stránke, testujú ďalšie banky, takže sa očakáva ďalšia (minimálne jedna) zmena banky.

Na to, že Fumbi bol oficialne založený koncom roka 2018, sa mi takéto časté zmeny bánk nepáčia. Zatiaľ tieto kroky mali odkomunikované na blogu, ale prináša to pocit neprofesionality.
(Taký Kuetzal tiež menil banky a vieme ako to dopadlo.)

Ak si správne pamätám (nemám o tom ale záznam), pri vklade mali rozlíšenie vklad do 10 000 EUR. Momentálne sú vklady rozlíšené na vklad do 1000 a nad tisíc EUR. Pri tej vyššej sume treba podstúpiť nejaké dôkladnejšie overenie. To je len dobré, lebo to znamená, že sa snažia byť v súlade so zákonmi proti praniu špinavých peňazí (na anglických investičných stránkach sa často stretnete s termínom AML – Anti-Money Laundering).

Výber

Výber som ešte neskúšal, ale po kliknutí na danú položku sa dostanete na podstránku, kde sa ukáže prepočet s poplatkami, takže budete vedieť presne, koľko peňazí dostanete na účet.

Zatiaľ sa dá spraviť iba výber celého účtu (nedá sa vybrať iba časť účtu). Zrejme by to spravilo komplikácie pri prerozdeľovaní množstva jednotlivých kryptomien.

Odporučiť

Toto je tretia položka v ich menu. Zobrazí sa špeciálny odkaz (referral link), ktorý môžete zdieľať s vašou komunitou. Ak odporučíte niekoho, dostanete vy aj človek, ktorého ste odporučili, zľavu 10% z ich licenčného poplatku a taktiež zľavu 10% z poplatku zo zisku.
Moj odporúčací link ✈.

Môj účet

V tejto sekcii sa zobrazujú osobné údaje, je tu kolonka pre detail bankového účtu, ale v mojom prípade je to prázdne, hoci som už spravil 3 vklady.

Ďalej je tu Zmena hesla, Dokumenty (Užívateľská zmluva, Cenník, správa z SGS auditu), Zabezpečenia (tu sa dá zadať telefónne číslo, ktoré má slúžiť na overenie v prípade výberu peňazí, či zmene hesla).

Menu Môj účet

Poplatky

Na hlavnej stránke (ešte keď nie ste prihlásení do svojho účtu) majú v hornom menu položku Poplatky, takže sa s nimi môžete oboznámiť ešte pred založením účtu.

Fumbi aktualizoval ich poplatky 28. júla 2020. Detaily v krátkych správach.

Pre ľahšie počítanie do modelového príkladu zadám 100 EUR ako vklad, a očakávaný rast 10%.
Odsúhlasím políčko Rozumiem a kliknem na Prepočítať.
Zobrazí sa prepočet a pod ním odkaz na PDF dokument s prehľadom poplatkov.

Zhodnocuje sa len vklad znížený o vstupné poplatky, t.j. znížený o 3,75% (podobne to funguje aj vo Finaxe, takže môžeme povedať, že bežná prax na Slovensku). 10% nárast sa teda v tomto prípade počíta zo sumy 96,25 EUR.

Potom pri výbere je znovu Multi-exchange poplatok a Poplatok zo zisku.

Výsledná suma, ktorá bude poslaná na účet, podľa tohto modelového prepočtu, je 104,79 EUR.
Takže to máme, že z očakávaného výnosu 10% zo 100 Eur, máme po odrátaní poplatkov výnos 4,79 EUR (teda 4,79%), ktorý ešte bude treba zdaniť.

Fumbi však verí, že trh kryptomien narastie podstatne väčším tempom, možno niekoľko 100% či 1000%.

Pozrime sa na poplatky pri raste investície o 100%.

Výsledná suma z modelového príkladu je 185,69 EUR, a teda, pri raste trhu o 100%, Fumbi poplatky predstavujú okolo 15% (pred augustom 2020 to bolo až 23%, takže môžem povedať, že výrazne znížili poplatky).
Ten licečný poplatok sa platí ročne, takže ak investíciu držíte viac ako rok, na poplatkoch zaplatíte o čosi viac.

Zhrnutie ich poplatkov je taktiež na podstránke fees.

Neviem si prečo, ale výška licenčného poplatku je (aspoň v mojom prípade) s každým vkladom o čosi nižšia.

Licečný poplatok, vývoj v čase

Ja som investoval po 50 EUR v marci, máji a júni 2020. Ak by som to vybral 28. augusta 2020(zhruba pol roka po prvej investícií), dostal by som 201 EUR, čo je celkové zhodnotenie 34%. Za pol roka to nie je zlé.

Fumbi prepočet pre môj teoretický výber.

Ak chcete Fumbi vyskúšať, registráciou cez tento referral link ✈ dostanete zľavu 10% z ich licenčného poplatku.

Hodnovernosť firmy

Tu som dlho váhal, či spísať recenziu. Veľa vecí mi je nejasných, na druhú stranu, páči sa mi, že sa snažia aktívne komunikovať a odpovedajú na otázky, hoci nie vždy rozumiem odpovedi.

Warren Buffet hovorí, ak danej veci nerozumieš, tak do toho neinvestuj.

Kritický pohľad je zverejnený na stránke opcebinarni.cz

Tiež sa mi spočiatku nepozdávalo, že Fumbi mal dosť agresívnu marketingovú kampaň, keď boli uverejňované v podstate reklamné články (napríklad na Forbes).

V tomto videu, prezentácia na Slovak Tech Fórum 2019 to ale vysvetlili,

že v podstate Facebook alebo iné ďalšie kanály neumožňujú propagáciu investícií zameraných na kryptomeny. A teda sa rozhodli ísť cestou, že spravili vlastné články a publikovali ich na rôznych platformách.

Toto mi príde dosť logické. Čo by sa dalo ešte vytknúť je, že v článkoch je až priveľa fotiek zakladateľa, pána Juraja Forgácsa. Občas sa moholi zapojiť aj iní členovia tímu. Toto mi veľmi pripomína FastInvest, kde tiež všetky články mali fotky ich mladej CEO.
Štatutárom a spoluzakladateľom Fumbi je aj pán Peter Šuba, ale o ňom som nenašiel veľa informácií a asi žiadne v promočných článkoch.

Vlastnenie kryptomicí

Na hlavnej stránke sa píše:

„S nami vždy vlastníte kryptomeny priamo, nie prostredníctvom kolektívneho investovania.“

Po prihlásení do účtu tu ale nevidím žiadnu kolonku, dôkaz, že ako vlastním tieto mince.

Zatiaľ je to len taká čierna skrinka – vložím peniaze, počkám, a mám možnosť vybrať peniaze. Zatiaľ nevidím ako vlastním dané kryptomeny.

Naprílkad na Coinbase ✈ mám prístup k adrese peňaženky, je tam viacero adries (akoby bankových účtov) a viem spraviť prevody nad každou adresou samostatne.

Vo Fumbi je len vklad a výber.

Je to fajn zjednodušenie, ale vynára to otázku, že ako overiť, že môj peňažný vklad sa premenil na kryptomeny.

Rebalansovanie

Ďalší údaj na hlavnej stránke:

“Vstup alebo výstup každého investora spúšťa sofistikovaný algoritmus Fumbi, ktorý prepočítava a optimalizuje portfólio všetkých investorov. Vstupy a výstupy sa používajú na rebalansovanie vo forme P2P swapov virtuálnych mien.”

Spravil som snímky obrazovky dňa 19. júla 2020 a 8. augusta 2020 (teda cca trojtýždňový odstup).
Porovnaním množstva jednotlivých kryptomien som si všimol, že Bitcoin bol znížený o 104 Satoshi (to jest 0,00000104 BTC) a ostatné meny boli navýšené o nejaké malé množstvo (0,0000niečo).

Takže naozaj tu k nejakému rebalansovaniu prišlo.

Financovanie Fumbi

Podľa ich blogového príspevku, získali kapitál 300 tisíc Eur. Časť bol použitý na zvýšenie základného imania (pôvodne 100 EUR, teraz 154 tisíc EUR). Už je to na ORSR.

Ide o „švajčiarskeho investora“ Base Tech Ventures. BaseTech Ventures na ich stránke skutočne uvádzajú Fumbi ako projekt, do ktorého investovali. Majiteľ je rakúšan, pán Roland Tauchner.

Podľa údajov na Pitchbook, Fumbi doposiaľ získal kapitál od 3 investorov. Nemám platený účet na Pitchbook, tak sa len domnievam, že v roku 2018 získali viac než 300 tisíc (v roku 2020 získali 326 tisíc, z toho 300 tisíc opísali na ich blogu).

Prehľad Fumbi na Pitchbook

Na Finstate je zatiaľ uverejnený len zisk firmy za rok 2018 (daňové priznanie bolo zrejme podané v roku 2019. Asi ešte nepodali priznanie v tomto roku, 2020).

Finstat píše, že výsledok hospodárenia a vlastný kapitál je mínus 18 tisíc EUR. Nemám skúsenosti s riadením firmy, ale tipujem, že je to preto, že v danom čase len začali ešte len investovali do rozvoja.

Začali len v roku 2018 a už stihli expandovať na český a poľský trh.

Švédsky investor a súvis s Fumbi

Páči sa mi, že v “Užívateľskej zmluve” (dá sa stiahnuť po prihlásení v sekcií Môj účet – Dokumenty) je spomenutá aj ich pobočka v UK, FUMBI CONVERSION HUB LTD. Google ponúka odkaz na stránku s registrom UK firiem a detailom o Fumbi Hube.

Tu sa dá vidieť, že Fumbi Hub vznikol premenovaním predošlej firmy, CLICKBAKERS GLOBAL SALES LTD., a tá zas premenovaním pôvodnej firmy MINING TRADING LIMITED. ClickBakers, hoci UK firma, má uvedený ako kontakt slovenské telefónne číslo, a investorom tu bol tiež BaseTech Ventures.

Čo tým chcem povedať je, že je super že majú za sebou investora, ale zas mi to príde, že investora poznali už skôr. Ono, v biznise je potrebné mať sieť kontaktov, ale prišlo by mi to viac významné, ak by presvedčili investora, s ktorým by nemali nejaký historický súvis.

Hodnovernosť vízie rastu krypto trhu

Zaujímavý experiment v rokoch 2017/2018 spravila aj Veronika so stránky doe.sk.

Nakúpila 50 rôznych kryptomien. Ak si správne pamätám, každú za 20 EUR.
Hoci chytila aj kryptobublinu na konci roka 2017 (Bitcoin vtedy dosahoval trhovú hodnotu okolo 20 000 USD – 16 tisíc EUR, v prvom kvartáli roku 2018 hodnota spadla o viac než polovicu), dosiahla zhodnotenie po roku pekných 52%.

Takže teoreticky, portfólio kryptomien vie byť ziskové.

Momentálne si myslím, že veľa záleži od toho, kedy zainvestujete.
Podľa údajov z coinmarketcap.com, celková hodnota kryptotrhu v júli 2020 je okolo 270 biliónov USD, v júli 2019 to bolo cez 300 biliónov a v júli 2018 okolo 280 biliónov. Nepríde mi to ako nijako očividný trend rastu.

Taktiež, cena ostatných kryptomien sa zdá byť veľmi závislá od ceny Bitcoinu. A teda, neviem nakoľko sa tu dá hovoriť o diverzifikácii.

Na druhú stranu, množia sa správy ako sa Bitcoin dostáva do pozornosti bánk, či obchodovanie s Bitcoin futures (niečo ako obchodovanie s akciami, bez nutnosti priameho vlastníctva Bitcoinu), čo by malo pomôcť zvýšiť cenu Bitcoinu.

Ako píšem v komentári pod článkom, Fumbi tvrdí, že ich portfólio kopíruje vývoj celkovej hodnoty kryptotrhu (to jest, Bitcoin a ostatné meny spolu).

Hodnota trhu sa dá pozrieť na coinmarketcap.com a tak si overiť, či vaša investícia je momentálne v pluse alebo nie.

Ak by ste investovali v septembri alebo októbri 2019, tak by ste zažili aj obdobia, kedy by ste boli v strate, ak by ste vybrali počas prepadu trhov:

Vývoj celkovej hodnoty kryptotrhu, dáta z coinmarketcap.com

Ja som začal investovať v marci 2020, kedy boli trhy skoro na dne, takže som zatiaľ s prehľadom v pluse.

Ako vnímam Bitcoin

Rozmýšlaľ som, že prečo ma láka držať nejaké kryptomeny. Príjde mi to, ako vlastniť akcie firmy. Obchodovanie s akciami nejakej firmy vsádza na budúci trend, ktorý môže zohľadňovať popularitu daného produktu alebo firmy. V podstate za vlastnenie firemných akcií si tiež chleba nekúpim. To je možné až po predaji tých akcií. A vidím to s Bitcoinom podobne. Technológia blockchainu má už aj praktické využitie. V blockchaine sa v podstate nedajú zmeniť už raz zadané údaje, takže raz overené údaje sú považované za hodnoverné. To je dôležité napríklad pri bankových prevodoch (záznam medzi prevodom peňazí sa nedá zmeniť, všetky transakcie sa dajú skontrolovať), overenie identity v poisťovníctve, zdravotníctve, či pri elektronických voľbách.

Blockchain je teda technológia ako „produkt firmy,“ a Bitcoin je ako akcia danej firmy.

Keďže cena Bitcoinu skáče hore dole s veľkými výkyvmi, je to ešte riadny gambling. V budúcnosti sa cena môže ustáliť a teda, bude to viac podobné obchodovaniu s akciami.

Momentálne kryptomeny vnímam ako vysoko rizikové.

Cenu Bitcoinu sledujem cez Pynk.io. Tu sa cena predpovedá na 24 hodín, a chybovosť je okolo 1%. Takže, keď som videl riadny pokles ceny na Pynk.io, tak som poslal peniaze na Fumbi.

Ako vidieť v mojich mesačných prehľadoch portfólia, či na stránke Sumár, dal som sem len pár Eur, lebo ešte nie som presvedčený o tom, že cena kryptotrhu má rastúci trend.

Na záver

Mám teda zmiešané pocity. Ako firma sa Fumbi zdá, že to myslia vážne. Páči sa im ich aktívna komunikácia, ale nie vždy rozumiem, o čom sa hovorí.
Taktiež Národná Banka Slovenska (NBS), cez sekciu FinTech potvrdila, že Fumbi využil ich konzultácie cez NBS inovačný hub. Nanešťastie, kryptomeny zatiaľ nie sú regulované na slovenskom trhu, takže NBS môže len ponúknuť poradenstvo. Je to bez kontroly nad FinTech firmami (taktiež Žltý melón nepodlieha kontrole zo strany NBS a už sú tu vyše 5 rokov, takže to nie je až taký problém, čo sa týka hodnovernosti firmy).
Na druhú stranu, ich vízia pozitívneho rastu celého trhu kryptomien mi príde zatiaľ iba ako úprimné želanie. Neviem, ako sa toto dá potvrdiť.
Taktiež, nemám dôkaz o priamom vlastníctve kryptomien z ich portfólia.
Poplatky mi prídu vysoké, ale samozrejme neviem, aké majú výdavky so správou investorských účtov. 28. júla 2020 znížili poplatky, poplatok zo zisku bol znížený z 12,50% na 5,90%.

Zatiaľ som sem dal iba pár drobných a uvidím, ako sa bude tejto firme dariť a podľa toho sa zariadim, či investovať viac alebo nie. Možno získajú ďalšieho investora, alebo nejakú zaujímavú spoluprácu (možno Brand ambassador robený nejakou známou osobnosťou. Napríklad, Finax propaguje tenista Dominik Hrbatý).

Zatiaľ teda ku kryptomenám pristupujem opatrne, ako ku špekulatívnej investícii.

Aktuálnu hodnotu mojej investície na Fumbi môžete nájsť v najnovšom mesačnom prehľade investícií alebo aj na stránke Sumár.

Ako ste na tom vy? Investujete do kryptomien? Chceli by ste vlastniť portólio zložené z väčšieho počtu rôznych kryptomien?

Ak chcete Fumbi vyskúšať, registráciou cez tento referral link ✈ dostanete zľavu 10% z ich licenčného poplatku.

Pre záujemcov o nákup konkrétnych kryptomien dávam do pozornosti Coinbase.
Je to americká spoločnosť, fungujúca od roku 2012. Umožňuje nákup kryptomien cez bankový účet alebo kartu. Ponúkajú bonus 10 USD (8,76 EUR) ak nakúpite kryptomeny v hodnote 100 USD (87,60 EUR). Dá sa tu nakúpiť až 24 rôznych kryptomien. Podmienkou získania bonusu je registrácia cez tento referral odkaz.

Článok nie je žiadnou investičnou radou. Opísal som tu len svoj pohľad na kryptomeny a spoločnosť Fumbi. Investovanie do kryptomien považujem skôr za rizikové a každý si musí sám zvážiť, či a kam investuje peniaze.

4 komentáre

  1. Ahojte, mám rovnakú skúsenosť s Fumbi. Peniaze som odtiaľ vybrala minulú stredu, došiel mi mail, že do dvoch dní dôjdu, nakoniec mi ich pripísali na účet až po siedmych a aj to až po mojom zháňaní sa, že kde sú peniaze. Súhlasím aj s názorom, že bohvie do čoho investujú. Vložila som peniaze minulý rok na jeseň, o pár dní narástli tak, že pokryli vstupné poplatky a potom to už len klesalo, občas trochu stúplo, ale nikdy
    nie nad sumu, ktorú som tam investovala. Samozrejme, pri korone to padlo brutálne, konečne teraz sa dostala suma nad hranicu toho, čo som tam vložila, tak som okamžite peniaze vybrala. Nemám z nich dobrý pocit.

    1. Ahoj Karolína,
      Pokúsim sa získať ich stanovisko ohľadom dlhej doby výberu.

      Čo sa týka výnosnosti, ak naozaj ich portfólio kopíruje celkový kryptotrh, tak sa pozrime na stav v jeseni minulého roka (september, október 2019) (zdroj údajov: https://coinmarketcap.com/charts/) :

      Celková hodnota kryptotrhu

      Ako je vidieť z grafu, ak si investovala v októbri, tak kryptotrh bol chvíľu v zisku začiatkom novembra, potom bol v strate až do januára 2020. Potom to bolo v strate znovu počas marca 2020 (Covid) a v zisku to bolo až od mája 2020.
      Tento graf teda môže vysvetliť tvoju situáciu, hoci nijako nepotvrdzuje, že či naozaj investujú tak, ako tvrdia.

  2. Moja skusenosti s FUMBI nie je nijako slavna. Investoval som 1000e na skusku pred rokom JUN2019. Sakasirovali ma na poplatkoch o 42.50e. Do korona casu mi to podla portalu zarobilo 17e, cize nepokrylo ani poplatky. Prisla korona kriza a inevsticia padla o skoro 300e. Presne po roku to koncom JUN2020 zacalo mierne rast a ked som to par dni sledoval tak kolko obedu to malo vzdy najvyssiu hodnotu 1080eur a tak som to predal. Znova ma skasirovali o poplatky vo vyske 11.74e a na ucet mi poslali 1070,30e. Peniaze sli ku mne presne 7 dni !!!
    Ked som pocas roka sledoval rast ci prepad prislo mi to, ze kurz hlavnej meny BTC (bitcoin) velkmi silno kopirovala vyvoj akcii obchodovanych na US burze. Mal som za to, ze krytopemny nemaju by zavisle na akciach!!! Realne neviem, ci FUMBI investovalo do kryptomien alebo inde!!! ani tzv Halving nepriniesol ocakavany rast BTC zial.

    Suma sumarum, po presne roku je moj realny zisk 70,30e pred zdanenim. Aspon, ze to pokrylo poplatky o ktore ma skaslo FUMBI. Hlavne ze na uvodnej stranske stale svieti zohodnotienie 121% haha.
    podla mna, FUMBI klame zakaznikov, mam silnu pochybnost, ze investuju do kryptomien, skor do akcii comu by celkom zodpovedalo, ze mi peniaze po predaji prisli az po 7 dnoch (v zmluve maju, ze do 2 prac. dni vykonaju prevod oni, takze nechapem tych 5 dni naviac).

    1. Ďakujem za podelenie sa o vlastnú skúsenosť. O tom je tento blog.
      Súhlasím, že poplatky na Fumbi boli vysoké. Ešte stále sú, ale teraz v auguste 2020 ich znížili o viac ako polovicu (podiel zo zisku).
      Vývoj kryptomeny (Bitcoin) a akcií (NASDAQ) sledujem cez Pynk, a naozaj sa to posledných asi 12 mesiacov správalo podobne ako akcie.
      Čo sa týka výnosu, ten sa dá overiť.
      Fumbi tvrdí, že ich portfólio kopíruje vývoj trhu.
      Na stránke https://coinmarketcap.com/charts/ vidieť vývoj celkovej hodnoty krypto trhu.
      Nepíšeš, kedy konkrétne si investoval a vyberal, tak si zvolím dátumy nasledovne:
      Kryptomeny, Celková hodnota trhu
      10. júna 2019 bola celková hodnota krypto trhu 253,7 miliárd USD.
      10. júna 2020 to bolo 277,5 miliárd.
      Podiel je: 277,5/253,7 = 1,0938 a to je nárast o 9,38%. Po odrátaní Fumbi poplatkov to teda môže byť tých 7% zhodnotenie, čo si dosiahol.
      Čo je momentálne na ich hlavnej stránke, že 121%, to tvrdia, že od roku 2019.
      1. januára 2019 bola celková hodnota kryptotrhu 127,5 miliárd USD. Neaktualizujú to denne na ich webe, tak zoberiem včerajší údaj, 5. august 2020, hodnota trhu 352,5 miliárd USD. To máme 352,5/127,5 = 2,7647, čo je 276,47% zhodnotenie (možno povedať nárast o 176,47%?).
      Fumbi vraj upravuje ten údaj asi dva krát do mesiaca, takže ak to upravia tento týždeň, bude im tam svietiť nárast cez 150%, čo je teoreticky možné ak investovali 1. januára 2019 a nechali to len ležať.
      Po bitke je každý generál ako sa vraví, tak teraz by som mohol povedať, že ak by si namiesto jednorázovej investície zvolil investovanie po menších častkach, tak si mohol mať lepší výsledok. V októbri 2019, januári 2020, či marci 2020 bola hodnota trhu nižšia než v júni 2019, keď si investoval. Takýmito čiastkovými investíciami si mohol spriemerovať cenu dole. Ale samozrejme, nikto nevedel v tom čase, že cena pôjde dole.
      Ja som začal s investovaním do Fumbi aj do Finaxu v marci 2020, keď boli trhy veľmi dole. Takže teraz som v pluse a neviem kedy znovu zainvestujem, keďže aj krypto aj ETF, všetko má teraz stúpajúcu tendenciu.
      Bitcoin halving bol 11. mája 2020. Začiatkom mája bol krypto trh na hodnote 250 miliárd USD, 5. augusta 352,5 miliárd USD. Takže teoreticky investícia pred halvingom by bola teraz v zisku 41% (mínus Fumbi poplatky, takže by to bolo okolo 30%).

      Na bankový prevod by som sa ich spýtal. Z ktorého Fumbi účtu prišli peniaze? Z Fio banky? Ktorý deň si zadal príkaz na výber? Peniaze si presúval do slovenskej banky alebo niekam inam?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *