Portu pridalo 5 nových ETF

PREHLÁSENIE: odkazy označené lietadlom ✈ sú affiliate odkazy presmerované na weby mimo peniazepracuju.sk. Pri využití produktov cez takéto linky mám ja aj vy možnosť dostať zľavu z produktu alebo finačnú odmenu, pričom vás to nič nestojí.
Linky označené okom ? sú odkazy na recenzie.

Ak ešte neviete, čo je Portu, napísal som recenziu.

V skratke, je to roboadvisor podobný Finaxu a pochádza od susedov z Čiech.

Popri štandarnom portfóliu, ktorý automaticky navrhne algoritmus na základe odpovedí v dotazníku sa dajú vytvoriť aj vlastné Stratégie, kombináciou vyše 40tich ponúkaných ETF ✈.

V apríli 2021 na ich blogu oznámili prírastok 5tich nových ETF ✈:

  1. Elektromobilita (iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF)
  2. eSports a gaming (VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF)
  3. Disruptívne technológie ESG (Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc)
  4. Americké akcie “wide moat” (VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF)
  5. Americké akcie (US top 500) – EUR hedged (iShares Core S&P 500 EUR-hedged)

Poplatky

Štandardné Portu Portfólio, ktoré vám bude pridelené na základe vyplneného dotazníka má len jeden poplatok a to za správu vo výške 1% ročne (stŕhava sa mesačne (jedna dvanástina %)).

Žiaden poplatok za nákup ani predaj.

Vlastná Stratégia má tiež len jeden poplatok.

Ak máte iba 1 stratégiu, poplatok je 0,89% ročne, pri max. 3 Stratégiách, poplatok je 1,29% ročne a pri viac ako 3 stratégiách je poplatok 1,89% ročne.

Do každej stratégie si môžete dať ľubovoľnú zmes z ponúkaných ETF a aj upraviť ich zastúpenie v percentách.

Treba vypnúť automatické rebalansovanie

Výhoda použitia vlastnej Stratégie je, že sa dá vypnúť automatický rebalansing.

Ak potom počkáte viac ako rok a odpredáte, legálne sa tak vyhnete nutnosti plateniu daní (štandardné Portfólio má automatický rebalansing, ktorý môže nastať aj niekoľkokrát v roku, čím môže vzniknúť daňová povinnosť).

Viem si predstaviť možnosť odpredať portfólio po vyše roku a potom spraviť znovu to isté portfólio, aby sa pomer jednotlivých ETF dostal do určeného pomeru (keď niektoré ETF rastie a iné klesá, ich vzájomný pomer bude iný a rebalansingom sa dostaneme na vopred definovaný pomer – odpredajú sa výnosné portfóliá a nakúpia tie z klesajúcou hodnotou, akokeby nákup počas zľiav).

Zľavy z poplatkov

Portu ponúka zľavy z poplatkov, ak sa zaviažete, že investíciu podržíte minimálne 5 rokov:

Zľava pri 5 ročnom období je 20% a pri 15 ročnom období je až 40%.

Ak by ste si teda zostavili iba jednu vlastnú stratégiu, ktorú sa zaviažete držať až 15 rokov, ročný poplatok by bol 0,89 – 0,40 = 0,49%. Vzhľadom na to, že všetky ETFká majú nejaký správcovský poplatok (okolo 0,30% ročne), by tento poplatok bol fakt malý.

Viem si predstaviť 2 – 3 vlastné stratégie s držaním 5 rokov. V takom prípade je poplatok 1,29% – 0,20% = 1,09% ročne.
V podstate stále menej ako vo Finaxe a s vlastným nastavením portfólia.

Ja mám teraz 2 stratégie, jedna sa zaoberá Zodpovednou budúcnosťou (sociálne zodpovedné firmy ESG) a druhá zdravotníctvom.

Lepšie než broker?

Pri malých súmách (cca do 10 000 EUR) môže byť kombinácia ETF cez Portu lacnejšia, než investovanie cez brokera.

Ak by si investoval(a) cez Portu napríklad 5000 Eur s najvýšším poplatkom 1,89%, teoreticky je to ročne 94,50 Eur na poplatkoch. Taký Interactive Broker má minimálny poplatok 10 EUR (USD) mesačne, čo spraví 120 EUR (USD) ročne.

Broker sa teda oplatí pri vyšších sumách, Portu môže byť zaújímavé pre menších alebo začínajúcich investorov, keďže ponúkané ETFká sú vybrané priamo Portu tímom, takže netreba samostatne hľadať vhodné ETF.

Treba si ale prezrieť detaily ponúkaných ETF (viditeľné priamo na stránke Portu), lebo niektoré z dlhodobého hľadiska prinesú výnos len niečo nad infláciou, iné môžu priniesť priemerný výnos aj cez 10% ročne.

Portu odporúča investičný horizont 5 rokov a viac.

Riziko

Mnohé z tematických ETFiek boli založené len nedávno. Napríklad prvé tri z týchto nových ETF boli založené len v roku 2018 a neskôr a teda ešte nie je dostatok údajov o tom, ako sa správajú v čase.

Počas Covidu v roku 2020 v podstate všetky akcie neskutočne narástli, takže to skresľuje odhad. Budú rásť aj keď američania prestanú dostávať covid dotácie od štátu?

Tvorba vlastného portfólia je aj o tom, investovať do firiem alebo tém, ktorým fandím, nezávisle od toho, či čakám veľkolepé zisky alebo len niečo nad úrovňou inflácie.

V posledných rokoch investovanie do zodpovedných firiem je veľkým trendom (napríklad jedlá z rastlín imitujúce chuť mäsa, ekologické firmy a podobne) a leje sa do nich veľa peňazí.

Je to pre mňa zabitie dvoch múch jednou ranou – očakávam zisky (čím viac peňazí do týchto ETF ide, tým nadobúdajú aj väčšiu hodnotu) a popritom podporujem firmy čo robia niečo užitočné pre našu planétu.

Hodnotu mojich investícií uverejňujem v sekcií Vývoj portfólia.

Bonus

Ak ešte nemáš účet na Portu, napíš mi cez kontaktný formulár, aby som poslal pozvánku.
Cez pozvánku ty aj ja dostaneme správu účtu na 3 mesiace zadarmo.

Ak chceš podporiť tento web, môžeš si otvoriť účet bez pozvánky (a bez trojmesačného bonusu) kliknutím na tento odkaz ✈.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *